Vechten tegen zelfcensuur

Opening

Dat het onderwerp serieus genomen werd bleek wel uit de opening door Commissaris van de Koning van Zuid Holland, Jaap Smit.

Social Cooling

Tijmen Schep zette het probleem uiteen: wanneer we ons steeds meer bekeken voelen kan dat op de lange termijn voor  sterke chilling effecten zorgen. Om dat te voorkomen zullen we met als bij Global Warming samen moeten werken. Design, politiek, instituten, bedrijfsleven, burgers. Zo'n aanpak werkt.

Presentatie gemist? Bekijk 'm hier alsnog:

Leven onder het bewind van de Stasi

Een dik dossier uit de archieven van de Stasi ploft op tafel. Als er toen al zoveel beschikbaar was (inclusief foto's die stiekem in je huis genomen worden), kun je je afvragen wat er nu over je beschikbaar is. Wat doet dat besef met ons, vraagt niet alleen moderator Peter van Waart zich meer af.

Het belang van sterke instituten

De bijwerkingen van technologie imperken, daar zijn sterke instituten voor nodig. Gelukkig laat de Autoriteit Persoonsgevens steeds meer haar tanden zien. En, zo hintte spreker Cecile Schut, dat gaan we in de komende maanden beleven.

Gebruiksgemak en ethiek gaan prima samen

Professor ethiek en technologie Jeroen van den Hoven maakte duidelijk dat we producten en diensten kunnen maken die zowel goed werken als ethisch zijn. Vaak wordt geïmpliceerd dat we moeten kiezen, bijvoorbeeld tussen privacy en gemak. Maar dat is onzin. Echte innovatie ontstaat door beide aan te pakken.

Bestuurders aan zet

Hoe pakken bestuurders dit op, vroeg moderator Ivonne Jansen-Dings zich af. De panelleden zagen de noodzaak voor een gezonde balans tussen innovatie en het beschermen van mensenrechten. Maar die balans zoeken, dat is een uitdaging die we waarschijnlijk toch vooral met vallen en opstaan zullen moeten vinden.

Een snoepautomaat die je data opsnoept

De installatie "Deeply personal vending machine" van Tom Schouw maakte zijn premiere - de dag ervoor was hij ermee afgestudeerd. Een ingebouwde camera bepaalt je lengte, een ingebouwde weegschaal meet je gewicht. Daaruit wordt je BMI berekend. Bij elke stap wordt je gevraagd: mogen we deze data hebben? Kies je 'ja', dan krijg je steeds meer korting op een zakje M&M's. Maar welke prijs betaal je nou echt?

Algoritmes vergelijken ons. Ben jij een winnaar?

De installatie "Survival of the most algorithmically attractive" van Tijmen Schep bestaat uit een 'slimme' camera die twee mensen vergelijkt, en bepaalt welke van de twee betere carrièrekansen heeft. De scores worden bepaald op basis van door de camera ingeschatte leeftijd, geslacht, etniciteit, schoonheid en gezichtsuitdrukking. Altijd blijven lachen!

Filmavond

's Avonds vond een publiek toegankelijke filmavond plaats waarin het onderwerp aan de hand van The Circle werd uitgediept. Lector Maaike Harbers en spreker Tijmen Schep, maar vooral ook het publiek, onderzochten aan de hand van de film een simpele vraag: hoe is het om te leven in een maatschappij waarin je je continu bekeken voelt.